PIIP!-PIIP!-PIIP!-PIIP!

Piip-piip-piip..taso kaksi..piip-piip-piip..taso kolme…

20 metrin viivajuoksu, kestävyyssukkulajuoksu, piip-testi. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Yhtä kaikki, piip-ääni tulee tutuksi kaikille Suomen lapsille ja nuorille, sillä testin juoksevat kaikki Suomen kahdeksas- ja viidesluokkalaiset. Lisäksi innokkaimmat liikunnanopettajat juoksuttavat testiä mielellään joka syksy ja kevät.

Urheilijat tai sille tielle pyrkivät eivät pääse ihanasta piip-äänestä eroon kouluvuosien jälkeenkään, vaan se seuraa mukana joukkueiden testauskäytäntönä joka vuosi vähintään kahdesti. Testejä on paljon erilaisia ja niitä ei voi verrata keskenään. Alkunopeudet voivat olla erilaiset ja käännösohjeet ovat useissa testeissä erilaiset. Esimerkiksi Edustus-STPS tekemässä testissä alkuvauhti oli kovempi kuin kouluissa käytetyissä MOVE-testeissä.

STPS päävalmentaja Kai Niiranen palautti edustusjoukkueeseen testin muutaman vuoden tauon jälkeen. Osa konkareista oli jo päässyt PIIP-painajaisista eroon, mutta ne herätettiin jälleen henkiin tammikuun lopulla suoritetuilla testikerroilla.

Nuoruus vs. kokemus tulee olemaan STPS:n sisäisissä kilpailuissa monesti kilpailuasetelma. Niinpä joukkueen managerinakin toimiva Juuso Kautonen haastoi joukkueen ikänestorina nuoremmat piip-testiin lupaamalla jokaiselle hänet voittavalle ikimuistoisen palkinnon.

Juuso on yhä huikeassa juoksukunnosa.

Monet ajattelivat maestro Kautosen uhoamisen tulevan kalliiksi, mutta vain kaksi pelaajaa oli kovemmassa kunnossa piip- testissä kuin Juuso. Kovimman tuloksen kirjasi Valtteri Pekkinen, toiseksi kovimman Aapeli Turkka ja Juusolle kirjattiin kolmanneksi kestävin aika. Nämä kolme olivatkin aivan omassa luokassaan, sillä ero neljänteen oli yli kymmenen viivaa.

Valmentaja Niiranen ja apuvalmentaja Huttu pitivät pikapalaverin juoksun jälkeen ja ottivat asian tiimoilta suoran yhteyden puheenjohtaja Jame Mikkoseen. Herrat saivat sovittua keskenään, että Juusolle tarjotaan digisopimuksen sijasta perinteistä paperista sopimusta, josko nyt konkari Kautonen tarttuisi syöttiin. Hyvästä yrityksestä huolimatta nimeä sopimuspaperiin ei kuitenkaan saatu, vaan Juuso jatkaa edelleen fleerancerina kunnon kohottamista.

Niirasen mukaan piip-testin anti oli odotusten mukainen ja vahvisti sitä käsitystä, mikä hänellä pelaajien kuntotasosta oli jo aiemmin. Huhtikuussa uudelleen juostavaan testiin hän odottaa kaikilta selvää parannusta. Myös kutkuttavan jännittäviä taistelupareja syntyi. Esimerkiksi viime kauden toppariparilla A. Pulkkinen – Manner sekä kärkiparilla T. Pulkkinen – Marttinen on tahoillaan hyvin tasaiset tulokset. Nähtäväksi jää, kuka uskaltaa tehdä eniten omatoimista treeniä joukkueharjoitusten lisäksi. Varmaa on ainakin se, että ensi kesänä STPS tulee olemaan aikaisempia kesiä nopeampi, vahvempi ja kestävämpi.

STPS aloittaa harjoituspelinsä Joensuun upeassa uudessa hallissa 24.2 Kakkosessa pelaavaa JIPPOa vastaan.

Su 24.02. klo 14.00  JIPPO – STPS  Rantakylän Liikuntahalli  

YHDESSÄ OLEMME VAHVEMPIA!