STPS:n kausi 2023 pakettiin – edessä sumeaa tulevaa

18 ottelua, 3 voittoa, 2 tasuria, 13 tappiota, maaliero 28-61, 11 pistettä. Sarjasijoitus 10/10. 1,15 tehtyä maalia/ottelu, 3,4 päästettyä maalia/ottelu. Sarjasijoitus 10/10 Palloliiton itäisen alueen kolmosen lohkossa AC ja putoaminen seuraavalle sarjaportaalle. Siinä tiivistetysti STPS:n kausi 2023.

STPS:n urheilullinen tulos kaudella 2023 oli varmasti kaikille paikallisen jalkapallon seuraajille pettymys – sekä myös seurajohdolle, valmennukselle kuin pelaajille. Myönteisiä odotuksia oli ennen kauden alkua kuitenkin kaikilla. Positiivisuus kumpusi mm. siitä, että joukkue näytti vahvistuneen uusien pelaajien myötä selvästi. Pelaajarosterista löytyi myös leveyttä ja sitä kautta kilpailu peliajasta lisääntyi edelliskauteen verrattuna. Pelaajat olivat erittäin sitoutuneita etenkin lajiharjoitteluun, mitä toteutettiin suunnitelmallisesti kolme kertaa viikossa marraskuun alusta 2022 saakka. Lisäksi pelaajille tarjottiin mahdollisuus kahdesti viikossa ohjattuun fysiikkaharjoitteluun.

Treenikauden harjoituspelien hyvät tulokset lisäsivät entisestään kaikkien toimijoiden odotuksia. Eteneminen Suomen cupin kolmannelle kierrokselle MP/SavU:n kustannuksella muodostui näin jälkikäteen arvioituna kauden kohokohdaksi – noin kuukausi ennen kolmosen sarjakauden alkua. Joukkue vaikutti kauden alla myös henkisesti yhtenäiseltä. Yhtenäisyys ei ollut pelkästään vaikutelma, vaan kantoi joukkuetta eteenpäin vaikeaksi muodostuneen kauden ajan.

Peli kertoo kaiken. STPS oli monelle sarjan joukkueelle sympaattinen vastustaja, jonka pelaamista kehuttiin taiston tauottua. Samaan hengenvetoon ihmeteltiin, miksi keltamustien pistepussi ei ollut karttunut ja sijoitus oli sarjan hännillä. Tällaista juttua oli tietysti helpompi tuottaa, kun oman joukkueen pistetili oli kasvanut STPS:n kustannuksella.

Ottelukohtaisten maalimäärien perusteella STPS tarjosi maalikimaran jokaisessa pelissään; vähintään neljä per ottelu. Valitettavasti palloa noukittiin useammin STPS:n maalista kuin vastustajan verkosta. Yhtä keltapaitojen tekemää maalia kohti omissa kolisi kolme kertaa. Samat pelilliset ongelmat jatkuivat kuin edellisellä kaudella liittyen joukkuepuolustamiseen; pelin ydintoimintaa, jolla tehdään joukkuepeleissä ratkaiseva ero vastustajaan.

Puolustuspelaamisen ongelmien ratkaiseminen on valmennuksellinen kysymys ja pelaajien osaamiseen liittyvä asia, mutta yhtälailla pelaajien henkisen tahtotilan kysymys. Tarvittavien metrien ja puolustamisen kannalta tärkeiden avointen tilojen täyttäminen vaatii taitoa, kuntoa ja ennen kaikkea oikeaa asennetta. Nuoressa, keski-iältään noin 22-vuotiaassa joukkueessa ei edelleenkään ollut riittävästi kokemusta ja johtajuutta kantaa joukkuetta otteluiden vaikeiden hetkien yli. ”Kuuden pisteen peleissä” sarjan päävastustajia eli sijoille 8-9 sijoittuneita joukkueita vastaan tuli pääsääntöisesti takkiin, mikä sinetöi keltapaitojen kohtalon.

STPS:n kolme viimeisintä kautta ovat olleet vaikeita. Haastavin kausi näistä kolmesta oli ensimmäinen eli kausi 2021; ehdottomasti. Kaudet 2022 ja 2023 paikallista kilpailullisen jalkapallon päätä on pidetty pinnan yläpuolella huomattavasti pienemmällä uhkalla toiminnan loppumisesta.

Syksyllä 2021 jatkuvuuden turvaamiseksi ja toiminnan vakauttamiseksi otetut lääkkeet ovat tepsineet hyvin. Tuolloin laadittiin seuralle suunnitelma, minkä keskeisin tavoite oli  luoda sellainen ympäristö pelaajille, että heillä olisi mahdollisuus kehittyä niin pitkälle kuin mahdollista urheilijana paikallisessa ympäristössä ja -resursseilla. Ajatuksena oli myös laadukkaalla toiminnalla sitouttaa uusia pelaajia seuran toimintaan. Tämä tavoite on kahden vuoden aikana toteutunut hyvin. Pelaaminen STPS:ssä ei myöskään ole jäänyt taloudellisista asioista kiinni. Keltamustiin väreihin pukemisesta ei ole syntynyt kuluja juuri muusta kuin pelaajalisenssistä ja jalkapallokengistä. 


Trust the process. Vaikka joukkueen menestys on ollut vaisua, seurajohto on ollut kärsivällinen valmennuksen ja pelaajien suuntaan. Operatiiviset toimijat ovat saaneet työrauhan. Seurajohto on säännöllisesti sparrannut ja käynyt tukikeskusteluja sekä valmennuksen että pelaajien kanssa. Seurajohdon tuki ei ole kuitenkaan pystynyt vaikuttamaan riittävällä tavalla joukkueen arkeen, että toiminta olisi ollut riittävän laadukasta esimerkiksi kolmosessa säilymiseen.

Reilu viikko sarjakauden jälkeen ilmassa on paljon kysymyksiä – ja huomattavasti vähemmän kysymyksiin vastauksia liittyen seuran ja joukkueen tulevaisuuteen. STPS:n taustalla vuosikausia toimineiden, joukkueen toiminnan mahdollistajien vaihtuminen on selviö. Löytyykö heille seuraajia? Muussa tapauksessa toiminta loppuu. Toinen varma asia on, että joukkueen valmennus vaihtuu. Päävalmentaja Joel Kermisen kaksivuotinen pesti päättyy ja hän siirtyy muualle. Kuka ottaa joukkueen päävalmentajan vastuun hoitaakseen kaudella 2024? Alkukartoituksen perusteella tiedetään, että joukkueen viime kauden pelaajista on noin 15 jatkamassa seurassa. Miltä pohjalta pelaajat ovat valmiita lähtemään valmistautumaan kauteen 2024 nelosessa?

Vai oliko kausi 2023 edustus-STPS:n viimeinen Palloliiton sarjoissa?

Kun elää niin näkee.