Satu Ovaska vastaa kaudella 2022 STPS:n fysiikkavalmennuksesta

Kilpailuetua hakemassa – STPS:n fysiikkavalmennuksen uudet kuviot kaudella 2022

Yhdysvaltalaisen valmentajan Anthony Robbinsin sanoin ”Jos et muuta mitään, mikään ei muutu.” Haasteita täynnä olleen viime kauden päätyttyä STPS:n seurajohdossa päätettiin, että oikea hetki on koittanut muutokselle. Seurassa panostetaan nyt vahvasti nuorten pelaajien kokonaisvaltaiseen kehittymiseen niin lajiharjoittelussa, fysiikkavalmennuksessa kuin ihmisenä sekä urheilijana kasvamisessa. STPS:n seurajohto rekrytoi Satu Ovaskan vastaamaan keltamustien fysiikkavalmennuksesta.

Satu on ammatiltaan liikunnan ja terveystiedon opettaja. Ennen kouluttautumistaan opettajaksi hän oli opiskellut fysioterapeutiksi. Vierivä kivi ei todellakaan ole sammaloitunut Sadun kohdalla, kun lukee hänen viime vuosien ammattiosaamista täydentäviä tutkintojaan: Satu on myös Fasciametod-ohjaaja, Prometod-valmentaja, liikkuvuusvalmentaja ja powerMethod-valmentaja.

Fysioterapian ammattiosaamisesta hän kokee olevan hyötyä niin opettajan työssä kuin valmentamisessakin. ”Kehon toimintakyvyn ylläpitäminen ja kehittäminen sekä varsinkin vammojen ennaltaehkäisy ovat minulle valmentamisen ytimessä. Urheilijan kehittyminen perustuu siihen, että hän pysyy terveenä. Terveenä pysyminen taas edellyttää urheilijan arjen elämistä kokonaisvaltaistesti ja kurinalaisesti.”

STPS:n fysiikkavalmentaja Satu Ovaska ei usko, että ”jumi on voimaa”.

Paikallinen urheiluväki tuntee Satu Ovaskan pitkältä ajalta erilaisiin urheiluseuratoimintaan liittyvistä tehtävistä. Parin viime kauden aikana Satu on ollut edustus-STPS:n mukana mitä moninaisimmissa rooleissa: päävalmentajan apuna fysiikkavalmennuksessa, fysioterapeuttina, joukkueenjohtajana, huoltajana ja jopa kotipeleissä kuuluttajan sijaisena. STPS:n seurajohdon kanssa käydyissä keskusteluissa sovittiin, että Satu keskittyy joukkueen fysiikkakavalmennukseen. ”Missään urheiluseurassa ei ole liikaa väkeä pyörittämässä tärkeitä taustatoimintoja, ei myöskään STPS:ssä. Toivottavasti seuraan saadaan taustoille lisää aktiivisia tekijöitä.”

Kun on pelin tiimellyksessä tullut osumaa, Satu huoltaa.

STPS:n seurajohdon tekemät uudet urheilutoiminnan linjaukset miellyttävät keltamustien fysiikkavalmentajaa. ”Seurassa on perehdytty jalkapallon lajianalyysiin myös fysiikkavalmennuksen näkökulmasta, jonka pohjalta on tehty selkeä suunnitelma. Minut on yhdessä päävalmentaja Joel Kermisen kanssa rekrytoitu toteuttamaan suunnitelmaa. Seurajohto on ollut valmennuksen tukena myös harjoituskauden aikana avaamalla myös pelaajien suuntaan, mikä on suunnitelma, mihin pyritään – ja miksi.”

Joukkue on harjoitellut yhdessä marraskuusta lähtien 4-5 kertaa viikossa tammikuun alun kahden viikon koronataukoa lukuunottamatta. ”Lajiharjoitusten lisäksi ollaan treenattu pelkästään fysiikkaa kaksi kertaa viikossa. Painotukset vaihtuvat muutaman viikon välein, mutta tietyt teemat ovat mukana koko ajan. Mm. liikkuvuuden ja nopeuden kehittäminen on pysynyt koko ajan mukana, vaikka painotus olisi ollut peruskestävyydessä tai maksimivoimassa.”

Vaikka tällainen lähestymistapa fysiikkaharjoitteluun on monelle pelaajalle uutta, on vastaanotto ollut kuitenkin Ovaskan mukaan myönteinen. ”Vastuskuminauhojen käyttö harjoituksissa ja peliin valmistautumisessa ei alkuun välttämättä ole herättänyt pelaajissa myönteisiä tuntemuksia, mutta tästäkin murheen alhosta ollaan pääsemässä eteenpäin, jos ei muuten niin vauvan askelin.”

STPS:n fysiikkavalmentajan tavoite on tulevaan kauteen selkeä. ”Jokainen pelaaja on kauden päättyessä fyysisesti paremmassa kunnossa kuin kauden alkaessa. Ja olemme välttyneet vammoilta, jotka aiheuttavat pelaajalle pitkäaikaisen poissaolon peleistä. Tästä osuutensa uskon olevan kauden läpi jatkuvalla suunnitelmallisella ja laadukkaalla fysiikkaharjoittelulla.”

FysioSatama jatkaa keltamustien ja Sadun yhteiskumppanina kaudella 2022! FysioSatama on savonlinnalainen fysioterapiaa, jalkaterapiaa, hieronta- ja liikuntapalveluita tarjoava yritys. Asiantuntijoissamme yhdistyy vankka kokemus ja tuore innokkuus.