Keltamustien kvartaalikatsaus 2022

STPS:n kauden 2022 ensimmäinen neljännes on jo takana päin. Kotiottelupainotteisen (neljä ottelua kotona, kaksi vieraissa) alkukauden saldo on ollut odotuksiin nähden pettymys. IPS-vierasottelun tasapainoista esitystä lukuunottamatta keltamustien ote voittavaan pelaamiseen on ollut hakusessa. Viidessä ottelussa kuudesta on tullut tappio – kolmessa viimeisimmässä rökälelukemin.

Viime viikon arki-illan ottelussa Mikkelissä SavU:n vieraana tuli kuokkaan 1-7 (1-4). MP:n Ykkösen sopimuspelaajilla vahvistettu kotijoukkue käytti maalipaikkansa jäätävällä tarkkuudella, kun taas keltamustien ruuti oli maalipaikoissa Elmeri Marttisen maalia lukuunottamatta märkää. Antti ”Andy” Pulkkinen teki mainion paluun keltamustien riveihin usemman kauden mittaisen tauon jälkeen. Antin comeback oli STPS:n kannalta parasta antia Rantakylän viheriöllä.

Tunnustus vastustajille. Idän kolmosessa on kaudella 2022 useita joukkueita, joiden urheilullinen ja pelillinen prosessi on ainakin toistaiseksi pitemmällä kuin STPS:llä. Sarjan joukkueiden pelaamisen taso on myös kovempi kuin viime kaudella. Moni joukkue on ollut selvästi paremmassa formussa heti kauden alusta saakka. MyPa:n ja Kultsun kaataminen Talvisalon Noblessa Areenan kotipeleissä toukokuussa olisi esimerkiksi vaatinut keltamustilta nappionnistumista jokaisella pelipaikalla että joukkueena. Muutamaan otteeseen on seuraavan pelin käsikirjoitus laadittu omakätisesti mollivoittoiseksi jo edellisessä pelissä loukkaantumisten tai hankittujen pelikieltojen muodossa. Pelaajarosterin harveneminen avainpaikoilta 2-3 pelaajalla on vaikeuttanut huomattavasti sarjapisteiden saalistamista.
Neljän maalin keskiarvolla omiin. STPS:n päädyssä on kaiveltu palloa maaliverkosta urakkatahtiin alkukauden aikana. Ensimmäisten neljän pelin henkilökohtaisten virheiden määrä oli hurja: 13 maalia omiin, joista seitsemän kihausta oli keltamustien tekemien ykkösluokan virheiden tulosta. Kahdessa viimeisimmässä sarjapelissä ei linnakaupungin miehistö ole tarjonnut vastustajalle maaleja samaa tahtia, mutta omissa on silti kolissut edelleen reippaasti.
Palloton pelaaminen ja pelaajien etäisyydet kompaktiin kuntoon jalkatyöllä ja tahdolla. Jalkapallo on invaasiopeli, missä täytetään ja tyhjennetään tiloja joukkueena kentän pituus- ja leveyssuuntaan. Valtaosa tästä toiminnasta suoritetaan pelin aikana ilman palloa, ja jokaisen pelaajan toiminnalla on suuri merkitys kokonaisuuden toimivuuteen. Keltamustien pelaamisen selkeä kehityskohde on saada pelaajien väliset etäisyydet lyhyemmiksi, jolloin sekä puolustamisen että hyökkäämisen rakenteet ovat paremmassa kunnossa. Urakointi oman maaliverkon perukoilla vähenee oleellisesti.

Ottelua seuraava katsoja pystyy halutessaan arvioimaan joukkueen pelaamisen toimivuutta, kun hän unohtaa hetkeksi pallon liikkeen seuraamisen ja kohdistaa huomionsa esimerkiksi joukkueen puolustuslinjan, keskikentän ja hyökkääjien välisiin etäisyyksiin. Puolustuslinjan ja ylimmän kärkipelaajan välisen etäisyyden tulisi olla jokaisessa pelin vaiheessa korkeintaan 40 metriä. Riittävän kompakti ja voittamisen todennäköisyyttä kasvattava tapa pelata vaatii juoksukuntoa. Lisäksi tarvitaan taitoa ja halua ottaa juoksuaskeleita samassa rytmissä ja sovitussa muodossa oman joukkueen muiden pelaajien kanssa.

Jumbofinaali Ristiinassa. Keltamustat matkaavat lauantaina 11.6. pisteen päässä sarjan jumbosijalla olevan RiPa:n vieraaksi. Pisteiden kairaaminen mukaan kotimatkalle Savonlinnaan on varmasti kovan työn takana, muttei ole STPS:lle mission impossible. Lääkkeet vastustajan kaatamiseen ovat tiedossa, ja niitä on otettu peliä edeltävissä harjoituksissa.

Seuraavan kotipelin STPS pelaa lauantaina 18.6. klo 15 Kyrönniemen nurmella. Vastustajaksi saapuu KJP Kouvolasta. Ensimmäisessä nurmikentällä pelattavassa kotiottelussa valmennusvastuuta kantaa Kai Niiranen päävalmentaja Joel Kermisen ollessa Palloliiton valmennustehtävissä Eerikkilässä.